ELEKTROLİTİK ASİT DALDIRMALAR

Tipik asit daldırmaların yanı sıra doğru veya ters13 akımın kullanılabildiği elektrolitik asit daldırmalar da yapılmaktadır. Bu yöntem daha değişik özellikli metallerin temizlenmesi için çok değerlidir.

Tipik bir elektrolitik asit daldırmada %50 sülfürik asit çözeltisinde ters akım kullanılır. Akım yoğunluğu kaplanan metale bağlı olarak 1,6 – 108 A/dm² arasında değişebilir. Parlatılmış nikele14 başarılı bir kaplama öncesi temizleme yapmak için aşağıdaki yöntem uygulanmalıdır.

Katodik Elektrikli Yağ Alma 8 A/dm² 2 dakika

Suyla durulama 1 dakika

Anodik Sülfürik asit 1,6 A/dm² 1 dakika

(%30 luk çözelti)

Suyla durulama 1 dakika

Katodik Elektrikli Yağ Alma 8 A/dm² 1 dakika

Suyla durulama 1 dakika

Hidroklorik aside daldırma 3 dakika

(1 ölçü HCl : 1 ölçü H2O)

Suyla durulama 10 saniye

Nikel Kaplama

Bu tip elektrolitik asit daldırmalar yapılırken unutulmaması gereken önemli nokta da elektrolitik alkali temizleyicilerde olduğu gibi elde edilen sonucun sadece tanktaki kimyasallara bağlı olmadığıdır. Büyük ölçüde elektrolitik etkiye bağlı olup Faraday Kanunu’ na bağlı olduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda akım yoğunluğunu ya da yeteri kadar elektroliz için işlem süresini artırmak başarı ile hata arasındaki farkı belirler. Diğer durumlarda ise çok fazla elektroliz yapılması durumunda akımı ve/veya işlem süresini azaltmak gerekebilir15.

Akım yoğunluğu ve zaman tüm elektrolitik temizleme işlemlerinde çok önemli faktörlerdir. Bu ikisini her zaman kontrol altında tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder