Polisaj tezgahının seçimi nasıl yapılmalıdır?

POLİSAJ TEZGAHININ SEÇİMİ



Eğer kendi küçük kaplama ve parlatma dükkanınızı açacaksanız genel amaçlara uygun bir polisaj tezgahı seçmek isteyeceksiniz. Bu seçeceğiniz polisaj tezgahı değişik polisaj ve parlatma cilalama işlerinde kullanılabilir. Bu polisaj tezgahlarını satan birçok şirket vardır. (Dersin sonunda destekleyicilerin listesini bulacaksınız.) Çok değişik polisaj tezgahları mevcuttur. Her üretici kendi özel işlerine uygun olarak özel tir polisaj tezgahlarına sahiptir.

Polisaj tezgahının seçiminde en önemli unutulmaması, hatırlanması gereken şey şudur: Polisaj tezgahı yeterli güç ile amaçlanan işi en verimli biçimde yapmalıdır.

Eğer tezgahın gücü az olursa, tekerleğe uygulanacak herhangi bir baskı tekerleğin yavaşlanmasına veya tamamen durmasına neden olacaktır. (Deney 2, sayfa 22). Bu tür oluşumlardan korunmak için daha az bir basınç uygulamalıdır. Bunun yapılması ise olması gerekenden uzun bir polisaj işlemi doğurur. Kesme derinliği uygulanan basınçla birlikte tekerlek yüzeyinin hızına bağlıdır. Bununla bir tampon parçasının ½ HP motor polisaj tezgahında parlatılmasını örnek verebiliriz. Bu önceki deneyde kullandığınız tezgah olabilir. Eğer yeterli deneyim edinmişseniz yaptıysanız ½ HP motor gücü ile bu işlemin 30 ila 45 dakika süreceğini bilirsiniz. Diğer yandan Şekil 14’ de görüldüğü gibi 10 HP gücündeki motor ve basınç silindiri ile küçük bir deneyimle 3 dakika içinde işçilik zamanının %90 korunacak iş yapılır.





İkinci bir önemli özellik de, polisaj tezgahı en az 1½ ila 1¾ inç çapında mil veya daha yüksek motor güçlerinde sahip olmalıdır.

Eğer uygun olmayan verimsiz bir mil çapına sahipsek, yüksek basınç sonucunda tekerlek üzerinde dinamik dengesizlik doğacak ve buna bağlı olarak milin eğiminde dolayı mil atması ve doğru olmayan şekilde dönmesi oluşur.

Polisaj tezgahı seçiminde 3. nokta, mümkünse top taşıma modeli elde etmeli ki kıyafet ve yer değiştirme zamanını düşürülmelidir.

Son nokta ise polisaj tezgahının hızının kolayca değiştirilebilmesidir. Bu oldukça önemli düşünülmesi gereken bir noktadır. Bu durumda tezgahın hızını tekerlek boyutuna bağlı olmadan tekerlek yüzey hızını ayarlayabileceksiniz. Eğer sabit bir tezgah hızına sahipsek, değişik polisaj işlemleri için gerekecek yüzey hızlarını çeşitli tekerlek ebatları ile elde edemeyeceksiniz. Değişen hızlar kullanılırken daha pahalı olabilecektir. Uygunluk ve envanter koruması için en son ödeme gerekecektir.

Bir nokta daha göz önüne alınmalıdır. 3 HP veya daha fazla motor gücüne sahip polisaj tezgahına sahipseniz, bunu okuduğunuz gibi kemer polisajına çevirebilirsiniz. Bu işlemle bazı polisaj işlemini tekerlek kullanımına göre daha hızlı yapabilirsiniz. Bu size değişen bir düzenleme verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder