Saf Bakır ve Bakır Alaşım İçin Parlak Daldırma


Reçete

1. Kromik asit 450 gr/lt

2. Sülfürik asit (kons.) 125 cc/lt

3. Hidroklorik asit 5 cc/lt

4. p.a. Asetik asit 75 cc/lt

Çalışma Koşulları

Karıştırma : Hava ile

Sıcaklık : Oda sıcaklığı

Daldırma süresi : 5 – 20 saniye

Tank : Toprak kap, cam, polipropilen, PVC.

Isıtma bobinleri : Tantal, titanyum, grafit veya kuartz.

NOT: Banyo klor iyonu fazlalığına duyarlıdır. Eğer klor iyonu miktarı artmışsa banyo sıcaklığını düşürün. Sadece karıştırmalı soğuk suda durulama yapın.

Bu tip bir parlak daldırma banyosunda çalışırken çözeltinin soğuk tutulması son derece önemlidir çünkü, eğer banyo sıcaklığı 30 °C’ nin üzerine çıkarsa ancak yer yer iyi olan, uniform olmayan bir kaplama elde edilebilir. Bundan dolayı büyük hacim kaplayan temizleme işi yapılması gerektiğinde biri soğutma diğeri temizleme için olmak üzere iki ayrı parlak daldırma tankı kullanılmalıdır. Buna alternatif olarak parlak daldırma elektrikli soğutucuyla soğutulabilir fakat pahalı bir işlemdir.

Parçayı birkaç saniyeliğine parlatma banyosuna daldırın ve hemen çıkarıp temiz soğuk suda durulayın, ardından akarsuda durulayın. Bunu takiben %4’ lük siyanür çözeltisinde durulayın (siyanürlü daldırma bölümüne bakın). Temiz suda iyice durulayın.

Eğer parlak daldırmadan çıkarılan parça dumanlı ise bu kullanılan asitlerden veya çok miktarda saf su katılmasından kaynaklanmakta olabilir. Reçetedeki miktarlarla aynı orantıda asit ekleyin fakat çözeltiyi tekrar kuvvetlendirecek olan suyu katmayın. Eğer parlatma işlevi iyi değilse biraz daha tuz veya hidroklorik asit ilave edin. Eğer kazara çok fazla eklerseniz fazla klorürü yoketmek için biraz daha karbon siyahı ekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder