ZARARLI KİRLETİCİLERİN KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Tahmin ettiğiniz üzere en zor kısmı en sona sakladık. Bu bölümü işlerken gerçekten üzerinde düşünmeniz60 gereken şeyler anlatılacak.



Kimyasal analizin temel prensiplerini kavradığınızda, büret ve beher ile biraz pratik yaptıktan sonra kaplama banyosunun kontrolünü rahatlıkla yapabilirsiniz. Bununla birlikte banyoda bulunmasını istemediğiniz şeylerin kontrol edilmesi o kadar da kolay değildir. Kaplama banyosuna müdahale etmezseniz kirleticiler birikmeye başlar. Bazı kirleticilerin çok az zararı vardır, bazıları sadece belirli banyolarda zararlıdırlar, bazıları ise her tür kaplama banyosuna zarar verirler.



Kaplamada hataya sebep olan genel ve özel kirleticiler bazı kaplama banyoları işlenirken anlatılacaktır. Örneğin nikel kaplamada hataya sebep olabilecek kirleticilerin tam listesini ve bunlardan birinin belirtisinin kaplamada oluşan kızamığa benzer kırmızı noktalar olduğunu göreceksiniz. Öte yandan bazen bu belirtiler fazla açık olmayıp teşhis etmek için üzerinde düşünmeniz gerekecektir. Büyük fizikçi William Osler’ in dediği gibi: “Tıpta %75 doğru teşhis iyi bir hekimliktir”, bu kaplamacılık için de geçerlidir.61 Tıpta olduğu gibi, bazen tedavi hastalığın kendisinden daha zararlı olabilir.



Burada size kaplama banyolarında kirlilik kontrolü yapabilmeniz için üzerinde düşünmeniz gereken hususlar anlatılacaktır. Özel kirlenme durumları ileride ilgili olduğu banyolar anlatılırken ele alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder