FOSFATLAMA İŞLEMİNİN ADIMLARI NELERDİR?

FOSFATLAMA İŞLEMİNİN ADIMLARI

Süreç genel olarak şu adımlardan oluşur:

1. TOPRAĞI GİDERMEK İÇİN TEMİZLEME

2. BİR YA DA DAHA FAZLA KEZ SUYLA DURULAMA

3. FOSFATLA TEPKİMEYE SOKMA (PÜSKÜRTME YA DA DALDIRMA)

4. BİR YA DA DAHA FAZLA KEZ SUYLA DURULAMA

5. KROMİK FOSFORİK DALDIRMA

6. KURUTMA

Süreçteki her adım sıra ile uygulanmalıdır.

Kromik-Fosforik daldırmanın kurutma işleminden önce yapılması önemlidir. Ticari amaçlı bütün fosfatlama işlemleri maksimum %0,1 kromik asit-fosforik asit çözeltisine son bir kez daldırma gerektirir. Bu son daldırmanın amacı, yüzeyi tepkime girmemiş tüm kimyasal maddelerden arındırmak ve fosfat tabakasının açık alanlarında ince bir kromat tabakası bırakarak korozyon direncini arttırmaktır. (Genellikle kullanılan derişim 0,04 gr/lt kromik asittir).

Diğer metal yüzey işlemlerinde olduğu gibi, bu işlemde de temizleme ve durulama son derece önemlidir. Demir ya da çelik yüzeyinin temizlenmesi, ayrı bir uzmanlık alanıdır. Buradan sonra yapılacak şey titiz bir kimyasal temizleme değil daha çok mükemmel olmayan bir temizlemedir! Tek tabakalı toprak artığı veya özel koloidal malzemenin kristaller için kolay bir çekirdekleşme merkezi gibi davranarak fosfat kristallerinin son boyutunu küçülttüğü ortaya çıkmıştır. Böylece belli bir alana daha fazla kristal çökelecek ve genel olarak daha düzgün bir kristal biçimi oluşacaktır. (Kristalleşme için bir önceki derse bakın).

Durulama tabiî ki çok önemlidir. Yetersiz durulama banyoya zarar verebilecek alkali tuzlarının fosfat banyosuna taşınmasına yol açar. Benzer şekilde fosfata daldırma işleminden sonraki yetersiz durulama da boya kabarması ya da diğer zorluklara yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder