ALKALİ TEMİZLEME VE DALDIRMALAR

Alkali temizleme ve daldırmalarda da amaç asitle dağlama ve daldırmadaki ile aynıdır yani, oksit, pas, pul ve lekeleri gidermek ve parçanın üzerindeki asit filmini nötralize etmek amacıyla yapılır.

Alkali daldırmaların içerdiği maddelerin pH’ ı 7’ nin üzerindedir (genellikle 8 ile 12 arasındadır) ve oksitler gibi kompleks metalik bileşiklerle birlikte reaksiyona girebilir veya çözünebilirler. Çelik üzerindeki ince pas tabakası daha önce anlatıldığı şekilde bir asitle dağlama işlemi uygulanarak bir kerede giderilebilir ama inhibitör mevcut olsa bile esas metal biraz aşınacaktır. Piyasada demir çelatları içeren ve daha önceden geliştirilmiş tescilli bazı alkali temizlemeler mevcuttur. Bunlar sadece pastaki demir (oksit) ile birleşip temizlerler, metale etki etmezler. Bu daldırmalar bazen elektrik akımıyla birlikte kullanılır. Ara sıra diğer alkali daldırma formları da kullanılır fakat en çok kullanılan alkali daldırma SİYANÜRLÜ DALDIRMA’ dır.

Siyanürlü Daldırma

Genellikle kaplamadan önce kaplanacak parçanın üzerindeki hafif oksit ve ince kir tabakasını çıkarmak için kullanılır. Genelde toprak kapta ve oda sıcaklığında uygulanan siyanürlü daldırmanın kuvveti %4 ile %10 arasındadır. Çözeltinin formülasyonu açısından bu bir litre suda yaklaşık 37 ila 94 gr. sodyum siyanüre tekabül eder. Bazen siyanürlü daldırma ile temizlenen parça katot olmak üzere elektroliz birlikte kullanılır fakat kir filmini siyanür çözeltisinde çözerek yapılan basit daldırma daha tesirli olduğundan nadiren bu yola başvurulur. Kaplamacılıkta siyanürlü daldırma çevresel kaygılardan dolayı yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır.

SİYANÜR KULLANIMI HAKKINDA UYARI : Siyanür yutulursa öldürücü bir zehirdir. Siyanür ile asit karıştırılırsa zehirli siyanür gazı oluşur bu nedenle kesinlikle bu ikisi karıştırılmamalıdır. Siyanürlü daldırma kapaklı toprak kapta yapılmalı ve yalnızca iyi havalandırmalı bir odada ya da daha iyisi mümkünse aspiratörün altında yapılmalıdır. Tüm güvenlik kurallarına uyun.

Siyanürlü daldırmadan çıkarılan parça eğer çalışma talimatında başka bir şey belirtilmemişse temiz akarsuda iyice durulanmalıdır. Temizlenecek parça siyanür banyosuna konmadan önce çalışma talimatında başka bir şey belirtilmemişse daima temiz suda durulanmalıdır.

İyi bir temizleme işlemi için şunlar gereklidir :

1. Doğru çözücü ve/veya deterjan bileşimi kullanılması

2. Solvent ve/veya deterjanın etkisini hızlandırmak için ısıtma

3. Kir parçalarını çıkarmak için karıştırma yardımcı olacaktır.

İlk ikisinden biraz bahsetmiştik. Karıştırmada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer kirlenme ince dağılmış katı parçacıklar halindeyse çok iyi karıştırma gereklidir. Karıştırma temizleme çözeltisindeki parçaların hareketiyle, çözeltiye hava verilerek, sprey ile veya el ile ovarak yapılabilir. Yüksek frekanslı ses dalgaları titreşimiyle ile de yapılabilir, bu teknik son 30 yıldan bu yana giderek daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bazı temizleme işlemlerinde oldukça önemli bir yeri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder