BANYODA KULLANILAN KİMYASALLARDAN (VEYA BUNLARIN BOZUNMASINDAN) GELEN KİRLETİCİLER NELERDİR?

Kimyasal arındırma işleminin yeteri derecede iyi yapılamadığı yıllarda, saf kromik asit sipariş edip önemli miktarda sülfat içerdiğini görebilirdiniz. Krom kaplamada kötü sonuç elde etmeniz için bu yeterlidir. 2. Dünya Savaşı yıllarında karaborsaya düşmüş olan kaplama kimyasalları istenmeyen veya yanlış içerikler ihtiva etmekte idi. Günümüzde bu durum çok uzaklarda kalmış olmasına rağmen ara sıra rastlanmıyor değildir. Bu sebepten ara sıra analizle kontrol etmek iyi olur.

Banyo kimyasallarından karışan kirleticiler ekseriya, parlatıcı gibi bazı özel ilave kimyasallarının kimyasal veya elektrokimyasal yollarla bozulması neticesinde oluşur. Parlatıcı kontrolü konusunu ele alırken belirtilmiş olduğu üzere, bu moleküller genellikle organik yapılı olup bozunma ve ayrışmaya meyilli olmak gibi kötü bir özelliği vardır. Kimyasalın bozunması sonucu oluşan ürünler bazı durumlarda banyoya zarar vermez, fakat çoğu zaman zararlıdırlar.

Bu çeşit kirleticilerden kaynaklanan hatalara karşı şu şekillerde çözüm aranabilir:

1. Bulabildiğiniz en kararlı yapıdaki parlatıcıyı kullanın.

2. Parçalandığında zarar verici etkisi yüksek konsantrasyonlara ulaşırsa zarar verici olan bir parlatıcı kullanın.

3. Bozunmayla tortu halinde çökelen ürünleri hataya sebebiyet vermeden önce düzenli olarak banyodan uzaklaştırın.

1 ve 2 no.lu maddeleri uygularken ilk başlarda kimyasal satıcısının tavsiyelerine uymalısınız. Zamanla tecrübe kazandıkça kendiniz seçebilirsiniz. 3 no.lu maddeye gelince, kullanılan ilave kimyasallar gibi banyodaki bazı yararlı kimyasalları da beraberinde almadan sadece zararlı olanları ayırmalısınız, bu oldukça zor bir durumdur. Aktif karbonla temizleme işlemi esnasında organik moleküllerin belli bir miktarını absorbe edilirken yararlı ve zararlı kimyasallar birbirinden ayırt edilmez. Zararlı kimyasalları absorbe edecek özel bir kimyasal kullanmadığınız sürece bozulmamış parlatıcıyı da bozunmuş olanla birlikte atmış olursunuz. Hataya neden olan kimyasalların atılması ile yararlı kimyasalların kaybı arasındaki bu maliyet dengesini kurmak oldukça güçtür. 19. Ders’ te bu konu daha geniş ele alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder