SUDAN GELEN KİRLETİCİLER NELERDİR?

Muhtemelen bir kaplama banyosundaki kirlenmenin en büyük kaynağı sudur. Bunun sebebini bulmak çok da zor değildir. Kaplama banyosundaki herşey; kaplama banyoları, temizleyiciler, daldırmalar, durulamalar vb. yaklaşık %90 oranında sudan oluşur. Su ile yapılmayan şeyler sadece anotlar,66 bakır baralar ve redresörlerdir. Kaplamacılık hakkında yazılan bütün kitaplar su üzerine yazıldığından67 şimdilik burada sadece konuya giriş olarak ele alacağız. 19. Ders’ te daha detaylı ele alınacaktır.

Bu konuda unutmamanız gereken birkaç husus vardır.

1. Doğal su zararlı kirleticiler içerebilir.

2. Su kaplama banyosuna gelirken kirlenebilir.

3. Başlangıçta suyun kirlilik derecesi düşük olsa bile zamanla konsantrasyonu yükselebilir.68

Burada şimdilik sadece bunları ele aldık çünkü asıl amacımız gecikmeksizin bir an önce kaplama banyolarını anlatmaya başlamak. Kaplama konusunu işlemeye başladığımızda bu söylediklerimizin daha iyi farkına varacaksınız.

Suyun kaplama odasında kullanmak için yeterli derecede temiz olduğunu varsayalım.69 İyi yapılmayan durulama işleminde sudan kaynaklanan kirlenme oldukça fazla zarar verici olabilir.

Bildiğiniz üzere, kaplama işlemlerinde malzemeyi temizlemek için durulama, aside daldırma, durulama gibi belli adımları takip edersiniz. Hemen hemen her işlemin öncesinde ve sonrasında bir durulama yapılır. Bu durulama suyu sonrasında gelen banyoya veya daldırmaya taşındığı için,70 durulama iyi yapılmadıkça daha sonra gelen banyoyu kirletecek miktarda kimyasal taşınabilir. Bir banyo için kullanılan kimyasal bir diğer banyo için zehirleyici olabilir. Kaplama hattında yaptığınız durulamalarda bunu aklınızdan çıkarmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder