KAPLAMA BANYOLARI NASIL KİRLENİR?

1. İnsan hatası veya kötü niyet nedeniyle

2. Doğal işlemlerin sonucu olarak

İnsanın yapısı gereği hata yapması veya bir konuyu yanlış anlaması doğaldır. Tıpkı şu hikayede olduğu gibi: hastasını muayene eden doktor hastasına bir şişe toz halinde ilaç verir ve her yemekten sonra bir bardak suya demir 1 lira büyüklüğünde ilaç katıp içmesini söyler. Ertesi gün hasta doktoru arar ve kendisini öncekinden de kötü hissettiğini söyler. Doktor ilacı anlattığı şekilde alıp almadığını sorar. Hasta şöyle cevap verir: “Evet söylediğiniz gibi yaptım, fakat elimde 1 lira bozuk para olmadığı için iki tane 50 kuruşluk kullandım.”

Prensip olarak, bir kişi kaplama banyosuna kimyasal ilave ediyorsa veya banyo içeriğini hazırlıyorsa, verilen talimatlar açıkça anlaşılır olmalı ve daha önemlisi banyoyu hazırlayan neyi niçin yaptığını bilmelidir!

Kötü niyetli kişiler tarafından banyonun kirletilmesine ara sıra rastlanır. Kaplamacılıkta 30 yıldan daha uzun sürede edindiğim deneyimlerime dayanarak, kinci ve birşeylere kızmış çalışanlar tarafından banyonun kirletildiğine iki kez şahit oldum. İkisinde de kromik asit kullanılmıştı. Birisinde parlak nikel banyosu, diğerinde siyanürlü bakır banyosu kirletilmişti. Bunu önlemek için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Önleyici bir tedbir olarak kaplama tesisindeki ustabaşı ve üst kademe yöneticilerin tüm kaplamacılarla iyi ilişkiler içerisinde olması önerilebilir.62 Kirlenme nedenlerinden ilki hakkında söyleyebileceklerimiz bundan ibarettir.

İkinci kirlenme nedeni ise analizle tespit edilebilir.

Kaplama banyolarının kirlenmesinin en önemli nedeni yapılan doğal işlemlerdir.63 Çoğu durumda kirlenmenin kaynağı ortadan kaldırılabilir, bazı durumlarda ise azaltmak veya düzeltmeler yapmak mümkündür. Burada önemli olan kirlenmenin neden kaynaklandığını ve buna karşılık ne yapacağınızı bilmeniz gerektiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder