Ph KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

pH KONTROLÜ



Bu iş için pH’ a duyarlı boyalar kullanılır (genellikle şerit şeklindeki kağıda emdirilmiş veya suda çözülmüştür). Kağıt şerit yöntemini kullanmak oldukça basittir. Üzerinde değişik boyalar emdirilmiş çok sayıda bant vardır. Şerit kaplama banyosuna daldırılır, 5-10 saniye tutulup çıkarılır. Üzerindeki kalan banyo sıvısı silkelenir. Şeridin üzerindeki bantlarda renklenme olur. Testte elde edilen renk, renk skalasındakilerle karşılaştırılır ve eşleşen renk göz ile seçilir (skaladaki her bir renk belli bir pH derecesine tekabül eder). Bu yolla pH 0,2-0,3 hata payı ile tespit edilir.



0,1 yakınlıkta veya daha doğru bir sonuç elde etmek için bir pH metre kullanılmalıdır (Şekil 18). Bu ölçü aletinin özel elektrodu kaplama banyosundan alınan örneğe daldırılıp oluşan potansiyel ölçülür ve cihazın içindeki bir başka elektrodun potansiyeli ile karşılaştırılır. Hidrojen iyonu ne kadar fazla ise oluşan gerilim de o kadar büyük olacaktır. Daha sonra bu gerilim kalibre edilmiş bir elektrikli göstergede pH değerini gösterir. Günümüzde modern pH metrelerin kullanımı oldukça basittir ve 0,1 pH’ dan daha hassas doğrulukla sonuç verir. Kaplama banyosunun kontrolünde bu metod oldukça iyidir. Kağıt şerit metodu sadece elinizde pH metre bulunmadığı durumda kullanılmalıdır.58 pH kontrolü konusu her kaplama banyosu işlenirken ayrıca ele alınacaktır.



Özetlemek gerekirse, tutarlı ve iyi sonuçlar alabilmek için, katot filminin pH’ ı özel bir değerde sabit tutulmalıdır. Kaplama banyosunun pH’ ı sık sık kontrol edilip gerekli düzeltmeler yapılarak bu sağlanabilir. Alınan tedbirler açısından bakarsak anotta meydana gelen bir şeyin etkisinin bir süre sonra katotta da görüleceğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder