ANOTLARDAN VE BANYONUN PARÇALARINDAN GELEN KİRLETİCİLER NELERDİR?

ANOTLARDAN VE BANYONUN PARÇALARINDAN GELEN KİRLETİCİLER

Evet doğru. Bazen en az derecede şüphelendiğiniz anotlar bile kirlenmeye neden olabilir. Çok az miktarlarda zararlı metaller içerebilirler. Eğer banyo çözeltisinin kaplanmış olan malzeme üzerinde kalarak azalması kontrol edilebilirse, bu küçük miktarlardaki metaller çoğunlukla hataya sebebiyet vermezler. Bununla birlikte bazı durumlarda, özellikle banyo sıcak ve çözeltinin malzeme üzerinde kalarak kaybı düşük ise (olması gerektiği gibi!) bu kirleticilerin banyodaki konsantrasyonu tehlikeli derecede yükselebilir.

Kaplama banyosunda kullandığınız anotların analiz sonuçlarını mutlaka bilmeniz gereklidir.72

Anot satanlar sattıkları anodun spektografik analizini istediğinizde genelde size bunu sağlarlar. Eğer bu konuda bir çekincesi varsa ve size bunu sağlamazsa daha sonra zor bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Anotlarla ilgili akla gelen bir başka husus da şudur. Bazı anotlar daha yavaş çözünürler, bazılarından ise banyoya çok miktarda parçacık karıştığından kaplamanın pürüzlü olmasına sebep olurlar. Bu nedenle sadece tavsiye edilen tipte anot kullanın. Eğer herhangi bir sebeple tavsiye edilen tipte anot kullanamamışsanız, çözeltideki parçacıkları zararlı seviyede birikmelerinden daha hızlı olacak şekilde süzmek için gerekli araçlardan birini kullanın (filtrasyon).

Katot baraları, taşıyıcı kollar gibi paslanmış olan bazı banyo parçaları sürekli şekilde kaplama hatalarına sebebiyet verebilir. Ayrıca gres veya yağ da kaplanan malzeme ile banyo çözeltisi arasında engel teşkil eden bir tabaka oluşturabilir. Yani sürekli olarak iyi bir kaplama elde etmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir şey daha vardır. Banyonun korozyona maruz kalabilecek parçalarını korozyondan korumak ve gresi ait olduğu yerde kontrol altında tutmak.

Son olarak ısıtma sargıları vb. gibi çözeltinin altında kalan parçaların da kaplama hatalarına kaynaklık edebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Yanlış yerleştirilmiş ısıtma sargılarının metal ve hatta normalde çözünür olmasa bile karbon (kömür) kısımları dahi çözünebilir veya parçalanıp kaplama işinize zarar verebilecek çift kutup (bipolar) etkisine yol açabilir. Normalde çözünmeyen metaller bipolarite devreye girdiğinde çözünmeye başlayabilir, hatta bu yolla banyoda karbon parçacıkları oluşabilir. Bu ihtimaller daha sonra ele alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder