YÜKSEK FREKANSLI SES DALGALARIYLA (ULTRASONİK) TEMİZLEME
Ultrasonik titreşimler işitilebilen ses frekansından daha yüksek frekanslı ses dalgalarıdır. Diğer deyişle insan kulağı bu sesleri duyamaz. Ultrasonik güç çeviricisi (Transducer) elektrik enerjisini ses enerjisine çeviren ve kulağın duyma sınırının çok üzerinde ses dalgaları üreten bir cihazdır. Yine de bunların etkileri görülebilir ve hissedilebilir. Bir transducer sıvı ile temas halindeyse sıvı aynı frekans ile titreşecektir. Bu nedenle transducer triklor veya sıvı temizleyici içeren bir yağ alma tankına daldırılır veya uygun şekilde bağlanırsa sıvı titreşir. Bu titreşim sıvının içinde karıştırma etkisine neden olur fakat asıl önemli olan sıvının içerisine konmuş olan parçanın yüzeyinde neler olup bittiğidir.
Ses dalgaları sıvının içinde hareket ederken dalgalanan genleşme-sıkışma bölgeleri meydana getirir. Genleşme esnasında sıvıda patlayan minik kabarcıklar ve boşluklar oluşur.16 Bu olay kavitason olarak bilinir. Kirliliğin üzerindeki etkisi Şekil 13’ te gösterilmiştir. Temizleme sıvısındaki kavitasyon çok tesirli bir karıştırma sağlar çünkü temizlenecek yüzeydeki kir parçaları hava kabarcıklarının toplanması için esas teşkil eder. Bu kabarcıkların sıkışmasıyla kir parçası patlar. Temizleme bu şekilde gerçekleşir.
Ultrasonik temizleme çok etkili bir yol olduğu halde her derde deva bir yöntem değildir. Katı parçacıklardan oluşan kirliliğin giderilmesinde mükemmeldir. Ulaşılamayan yerlerin temizlenmesine yardım eder. Başka bir yolla temizlenemeyecek kadar narin parçaların temizlenmesi için uygundur. Çoğu durumda temizleme işini son derece hızlandırır. Gerekli görüldüğü hallerde daha fazla temizleme yapılmasını sağlar. Yumuşak fırçayla veya bezle parlatılmış yüzeylerin temizlenmesinde ve mükemmele yakın temizlik gerektiren elektronik uygulamalarında çok iyi iş görür.
Bu çeşit temizlemede bazı kısıtlamalar vardır. Örneğin, uygun olmayan çalışma şartlarında temizlenecek parça ile tankın yüzeyi pütürlü bir hal alabilir ve ciddi şekilde aşınabilir (kavitasyon aşınması). İyi sonuç almak için doğru titreşim frekansı seçilmelidir. Frekans aralığı saniyede 20.000 ile 100.000 arasındadır. Daha düşük frekanslar kavitasyon oluşumu açısından daha etkilidir fakat gürültü üretir. Frekans arttıkça daha fazla enerjiye gereksinim duyulur. (En yaygın kullanılan frekans değeri 40.000’ dir). Eğer geniş şekilli parçalar geniş tanklarda temizlecekse tesisat ve kullanılacak elektrik gücü aşırı miktarda artar. Buna ek olarak eğri hatlı büyük parçalar yüksek frekanslı ses dalgalarıyla iyi şekilde temizlenemezler çünkü tüm kısa dalgalarda olduğu gibi düz bir hat şeklinde ilerler ve köşelerin etrafından dönemezler. Eğer büyük parçalar bu iş için özel olarak dizayn edilmiş bir tankta ve özel bir transducer düzeneğiyle temizlenmezse lekeli ve benekli bir temizleme elde edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder