BRONZ KAPLAMA NEDİR, BRONZ KAPLAMA NASIL YAPILIR,BRONZUN KAPLAMA METALİ OLARAK KULLANIM YERLERİ, BRONZUN GERİ KAZANILMASI NASIL YAPILIR?


BRONZ KAPLAMA (Bakır-kalay alaşımı, Cu-Sn)

Bronz, kırmızımsı-pembemsi renkli bir bakır-kalay alaşımdır. Sonraki paragrafta kısaca anlatılacağı üzere, bakır ve kalayın birlikte kaplanmasında karşılaşılan bazı zorluklardan dolayı günümüzde gerçek bronz alaşımları fazla yapılmamaktadır; bugün kullanılan çoğu bronz kaplama, gerçek bronz görünümünde (renginde) olan ancak bronz özelliklerine sahip olmayan, eş zamanlı kaplanmış yüksek bakır ve düşük çinko alaşımlarından oluşmaktadır. Önce bu sahte alaşımları, daha sonra da gerçek bronzları ele alacağız.

BRONZ KAPLAMANIN KULLANIM ALANLARI: Sahte bronz cilalar küçük ve geniş çelik madeni eşyalarda, aydınlatma demirbaşlarında ve yeni çıkan eşyalarda oldukça başarılıdır. Gerçek bronz kaplamalar, gözeneksiz ve 7,6 mikron’un üzerinde olduğundan ve bronz kaplamalar atmosferden etkilenmediğinden çelik ve demir üzerine korozyona dayanıklılık açısından çok şey vaat etmektedirler ve çeliğin nitritlenmesinde örtme için mükemmeldirler, ayrıca yeni çıkan eşyalarda da kullanışlıdırlar. Gerçek bronz kaplamada pek çok kullanım alanı mevcuttur.

SAHTE BRONZ KAPLAMA BANYOLARI

Aslında sahte bronz kaplama banyoları, çok kontrollü koşullarda çalıştırılan pirinç kaplama banyolarıdır. Kaplanan metaldeki bakır/çinko oranları 9/1 ila 11/1 arasındadır (%92 Cu - %8 Zn). Bazı “pembe bronz” banyolarında bu oran 4/1 ila 5/1 arasında olabilir.

STANDART SAHTE BRONZ KAPLAMA BANYOSU

REÇETE:
Bakır siyanür............ 113,40 gram
Çinko siyanür............ 11,34 gram
Sodyum siyanür........... 141,75 gram
Roşel tuzu............... 56,70 gram
Su....................... 3,79 litre

ÇALIŞMA KOŞULLARI:
Çalışma sıcaklığı: Oda sıcaklığı ile 37,8 °C arası. pH: 10,3 ila 10,8 kolorimetrik. Katot akım yoğunluğu: 0,21 – 0,43 A/dm2. Tank gerilimi: 2 – 3 volt.

Verilen tuz oranlarında, banyoda mevcut olan bakır metali içeriği yaklaşık olarak 15,7 gr/lt; çinko metali içeriği ise 15 gr/lt olacaktır. Serbest siyanür ise yaklaşık 3,74 gr/lt olacaktır.

ANOTLAR: Bu banyo için %92 bakır ve %8 çinko içeren özel alaşım anotlar kullanın. Anot/katot yüzey alanları oranı: 2/1
TANK: Çelik kauçuk astarlı çelik, polipropilen ya da polietilen kullanın.

BRONZ BANYOLARININ KONTROLÜ

İyi renkli bronz kaplamaların elde edilebildiği aralık oldukça sınırlıdır bu yüzden aşağıdaki etkenler yakın takip altına alınmalıdır:

AKIM YOĞUNLUĞU: Akım yoğunluğu aralığı aşılmamalıdır. 0,43 A/dm2 nin üzerine çıkarsanız kaplama pirinç görünümünde olacaktır.

SICAKLIK: Çalışma sıcaklığına karar verildiğinde bu sıcaklık korunmalıdır. Aksi takdirde diğer tüm etkenler aynı tutulsa da sıcaklık değiştiğinde kaplama rengi de değişecektir. Sıcaklık düştükçe kaplamanın rengi pirinç rengine; sıcaklık arttıkça daha da kırmızı bir renge dönüşecektir (Bkz. pirinç kaplama).

SERBEST SİYANÜR: Serbest siyanür değeri 3,74 gr/lt’ye mümkün olduğunca yakın tutulmalıdır.Eğer serbest siyanür miktarı artarsa renk donuklaşır.

ÇİNKO İÇERİĞİ: Banyonun çinko içeriği dikkatlice kontrol edilmelidir, çünkü çinko fazlası rengin donuklaşmasına sebep olur ve çinko içeriğindeki düşüş ise hemen hemen saf bakır kaplama oluşmasına yol açar.

pH: pH önemlidir. Optimum değer 10,3’tür.Yükselme eğiliminde olan pH’ı düşürmek için sodyum bikarbonat kullanarak bu değeri muhafaza ediniz. Banyo hazırlandıktan sonra pH’ı kontrol edip 10,3’te sabit kalana kadar bikarbonat ile ayarlama yapınız.
Kaplama aralığının bu kadar kısıtlı olmasından dolayı, bu çözeltiyle elde edilecek iyi bir bronz kaplama yapmak bu kısıtlı aralığı muhafaza etme açısından büyük bir handikaptır. Bu yakın kontrolü doğrulamak için çözelti, ayak kare başına 4 ila 2 amperden daha yüksek bir üretim oranı sunmalıdır. Buna göre, Dr. A. Graham tarafından önerilen bronz kaplama çözeltisi türü, bu tip banyo için, üretim oranının 30 A/ft2’ye kadar olduğu durumlarda, güzel renkli bronz kaplamaların eldesinde daha üstün niteliklidir. Bu, ilk banyo ile karşılaştırıldığında üretimi %700’lere kadar artırabileceğiniz anlamına gelmektedir

GRAHAM BRONZ BANYOSU

REÇETE #1 KIRMIZI BRONZLAR İÇİN: 95 bakır 5 çinko

Bakır siyanür................. 71,15 gr/lt
(141,75 gr bakır metaline eşdeğer)
Çinko siyanür................. 6,59 gr/lt
Serbest siyanür............... 7,49 gr/lt
Sodyum karbonat............... 29,96 gr/lt
Roşel tuzu.................... 44,94 gr/lt
Gerektiğinde, uygun renk için 1,06 – 4,76 ml/lt Amonyak(%26 lık) kullanılabilir.

ÇALIŞMA KOŞULLARI: Çalışma sıcaklığı aralığı 43,3 °C - 54,5 °C’ dir. pH: 10,3 kolorimetrik. Katot akım yoğunluğu 1,08 ila 3,23 A/dm2. Tank gerilimi: 6 volt. Karıştırma: Küçük bir miktar karıştırma gereklidir. Anot/katot oranı: 2/1

TANK: Kauçuk kaplı çelik ya da yalın çelik ya da paslanmaz çelik.

ANOTLAR: 90–10 veya 95-5 pirinç anotlar.

REÇETE #2 AÇIK RENK BRONZLAR İÇİN: 80-20

Bakır siyanür................. 71,15 gr/lt
Çinko siyanür................. 16,48 gr/lt
Serbest siyanür............... 7,44 gr/lt
Sodyum karbonat............... 29,96 gr/lt
Roşel tuzu.................... 44,94 gr/lt
Amonyak....................... 3,17-4,76 ml/lt

ÇALIŞMA KOŞULLARI: Yukarıdaki gibi.
ANOTLAR: 80–20 anotlar kullanın.
DOLAPTA KAPLAMA: Bu çözelti bronz renkli alaşımların dolapta kaplanmasında kullanılabilir. Gerilim 6 ila 12 V arasındadır, ancak 6 V pek çok durumda yeterlidir.

BRONZ BANYOLARININ KONTROLÜ

Graham banyoları, düzgün bir renk elde edebilmek için yakın takip gerektirir.

SERBEST SİYANÜR: 4,5 gr/lt ile 15 gr/lt arasında tutun.

pH: Soda bikarbonatı ile 10,3 değerine yakın tutun.

ANALİZ

Daha önce verilen metotlara göre bakır ve çinko analizi yapın. Karbonat için de aynı şekilde analiz yapın. Roşel tuzları o kadar kritik değildir ve sadece süzüntü (dragout) yoluyla kaybolur. Bu tuzların analizleri çok sıkıcı ve karışıktır, bu nedenle böyle bir prosedür izlemenizi tavsiye etmiyorum, ama mutlaka bir roşel tuzu analizi istiyorsanız banyonuzu pek çok kaplama analiz servisinden birine gönderebilirsiniz. İlla ki nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız, ders 5’te verilen referanslardan birini okuyun.

KADMİYUM BRONZ BANYOSU

Bronz renkte kaplama için pirinç banyolarının bir diğer çeşidi de kadmiyum pirinç banyosudur, bu banyoda çinko yerine kadmiyum kullanılmaktadır. Bu tür bir yaklaşımın avantajları olarak daha az anot problemi yaşanması ve daha tekdüze bir renk elde edilmesi gösterilir. Ben daha önce bu çeşit bir banyo kullanmadım, bu yüzden sizlere formülü veriyorum, değip değmeyeceğini sizler görün:

Bakır siyanür ……………………………………………………………… 22,47 gr/lt
Kadmiyum oksit …………………………………………………………… 0,94 gr/lt
Sodyum karbonat…………………………………………………………… 15 gr/lt
Sodyum siyanür……………………………………………………………… 33,70 gr/lt

Bu banyo oda sıcaklığında ve 2 - 3 volt arasında bir gerilimle çalıştırılır. Anotlar bakırdır. Oksit, sodyum siyanür içinde çözüldükten sonra kadmiyum banyoya dahil edilir. Serbest siyanür 7,5 gr/lt civarında tutulmalıdır. Çok kırmızı bir renk oluşuyorsa, siyanür derişik iken, daha fazla kadmiyum oksit ilave edilmelidir. Eğer yanlışlıkla eklenmiş aşırı kadmiyum varsa, fazla olan kısmı temizleyicilere kaplayarak ya da sodyum sülfür ile çökelterek ayırabilirsiniz.

Eğer bu kadmiyum banyosunun iddia edildiği kadar yararı varsa, bu durumda, bir sonraki sayfada gösterileceği gibi, uygun kadmiyum tazelenmesini sağlamak için, küçük bir kadmiyum anodun banyoda, ayarlı bir direnç vasıtasıyla kullanılmaması için hiçbir sebep yoktur.

SORUN GİDERME: Bir sorun giderme tablosu verilmeyecektir, çünkü pirinç için uygulanan ilkeler, onların taklidi bronz çözeltileri içinde aynıdır. Genel olarak, tüm faktörler üzerinde yakından kontrol sağlayın ve devamlı sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için çözeltiyi temiz tutun, kirlenmelerden koruyun.

GERÇEK BRONZ KAPLAMA BANYOLARI

Geçmişte gerçek bronz kaplama için karşımıza çıkan problemler doğru metal tuzlarını bulmak, uygun anot korozyonunu sağlamak ve süngerimsi kalay oluşumundan ileri gelen süngerimsi kaplamalardan korunmak olmuştur (bkz. kalay kaplama). Yine de, uygun elektrolitler geliştirildi ve çözünebilen ya da çözünemeyen anot sistemleri ile tazeleme sağlama teknikleri bugün daha iyi anlaşıldı, aynı biçimde süngerimsi kalay oluşumunu bastırmak için teknikler de geliştirildi, yani gerçek bronz kaplama artık geniş biçimde kullanılmaktadır.

Kullanılabilecek iki çeşit çözelti mevcuttur: Stanat siyanür ve asit amonyum oksalat banyoları. Aynı zamanda bir fluoborat banyosu da kullanılabilir, çünkü kalay ve bakır fluoboratlar uyumludurlar, ancak bu tür bir banyo geliştirmek için henüz yapılması gereken pek çok iş vardır. Bu nedenle burada oksalat ve stanat siyanür banyolarına yer verilecektir.
OKSALATLI BRONZ BANYOSU

ÇÖZELTİ #1 BAKIR

Bakır oksalat. . . . . . . . . . . . . . 56,70 gr
Amonyum oksalat. . . . . . . . . . . . . 170,10 gr
Su . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,89 lt

ÇÖZELTİ #2 KALAY

Kalay oksalat (stanos). . . . . . . 28,35 gr
Amonyum oksalat . . . . . . . . . . 85,05 gr
Oksalik asit . . . . . . . . . . . 7,09 gr
Su . . . . . . . . . . . . . . . . 1,89 lt
BANYONUN HAZIRLANIŞI: Suyu ısıtın ve amonyum oksalat içinde çözün, sonra metal oksalat ile devam edin. Kalay oksalat 2. çözeltide çözüldükten sonra oksalik asiti çözün. Şimdi iki çözeltiyi karıştırın ve 44,94 gr/lt amonyum sülfat içinde çözün ve pH’ı oksalik asit ile 3,5’e ayarlayın. Kaplamanın parlaklığını arttırmak için 3,54 gr kemik tutkalını çözeltinin içinde çözün.

BANYONUN ÇALIŞTIRILMASI: Katot üzerinde akım yoğunluğu 0,54 ile 1,72 A/dm2 arasındadır. pH 2,5 – 3,5 kolorimetrik. Sıcaklık: Oda sıcaklığından 60°C’ ye kadardır. En iyi çalışma 54,5 °C civarında olacaktır. Karıştırma ile akım yoğunluğu arttırılabilir.

TANK: Kauçuk astarlı çelik, polipropilen, polietilen, ya da küçük kurulumlar için ateşe dayanıklı cam.

ANOT SİSTEMİ: Banyoyu anotlar vasıtasıyla tazelemek için üç ayrı metot bulunmaktadır:

1. Çözelti, 70 bakır, 30 kalay ya da 90 bakır 10 kalay bileşim aralığındaki, bronz anotlar ile kullanılabilir. İki metal farklı oranlarda kaplandıkları için, istenen kaplama tertibini verecek olan uygun anot tertibine karar vermek için öncelikle deneyler yapılmalıdır. Eğer bronz anotlar herhangi bir polarize olma belirtisi gösterirse biraz amonyum klorür bu durumu ortadan kaldıracaktır.

2. Çözelti, hattın pozitif tarafına iki ayrı reosta aracılığıyla bağlanan kalay ve bakır anotlar ile beraber çalıştırılabilir. Bu tür bir düzenek bir sonraki sayfada gösterilmiştir.


Reostaları (ayarlı dirençleri) istenen tam akımı verecek şekilde ayarlayın. Uygun banyo tazelemesi için, önceden örnek katotlar üzerinde yapılacak bir deneme yanılma çalışması, iki anot akımını nasıl ayırmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Başlangıçta V ile gösterilen tahmini gerilim 1 – 2 volt arasında olmalıdır, daha yüksek gerilimler V2 olarak gösterilmiştir.
3. Üçüncü bir sistem ise, aşağıda gösterildiği gibi torbalanmış karbon katotlar kullanarak ve tazelenmeyi gözenekli kaplar ve ayrı bakır ve kalay anotları ile sağlayarak, ayrı devreler vasıtasıyla banyoyu çalıştırmaktır.
Burada en kolay yol 1. metottur. Diğer iki metot daha karışıktır ancak daha sabit metal içerikleri sağlamak için kontrolleri daha iyidir. Alternatif bir metot ise bakır anotlarını tek başına kullanmak ve gerektiğinde oksalat derişik olmak suretiyle kalay eklemektir. Fakat bu, kaplama bileşimi üzerinde daha az kontrol imkânı vermektedir.
OKSALAT BANYOSUNUN KONTROLÜ:
pH: Banyonun pH’ı 4’ten daha aşağıda tutulmalıdır, çünkü bu noktada temel kalay bileşikleri çökelmeye başlamaktadır. pH’ın fazla yükselmesi durumunda, oksalik ya da sülfürik asit kullanılabilir, pH fazla aşağı indiğinde ise amonyak kullanılır.
AKIM YOĞUNLUĞU: tavsiye edilen akım yoğunluklarını kullanın. Düşük yoğunluklar gözenekli kaplamalara, yüksek yoğunluklar yanmaya sebep olur. Katot akım verimi oldukça yüksektir, ortalama %90 ya da üstünde bir değerdedir.

BAKIR İÇERİĞİ: bu tür bir çözeltide bakır tayini için en iyi yöntem bakır amonyum oksalat standartları ile karşılaştırarak kolorimetrik bir analiz yapmaktır. Açık bir kimyasal analiz ve kalaydan ayırma için ise, aşağıdaki metot kullanılabilir:
1. 250 ml’lik bir behere 10 ml örnek alın. İçeriye daha fazla yoğunlaşma oluşmayana kadar bir tanktan hidrojen sülfür gazı verin.
2. Orta boy kâğıttan filtreleyin. Kâğıdı temiz 250 ml’lik behere geri götürün ve aynı işlemi şu şekilde oluşturulmuş sodyum sülfür ayıracı ile yapın: (480 gram sodyum sülfürü, Na2H.9H2O, 500 ml suda çözün ve 40 gram sodyum hidroksit’i çözün. Sonra 16 gram sülfür ekleyin ve sülfür çözünene kadar sallayın. Üstüne miktarı 1 litreye tamamlamak için 500 ml su ekleyin). Hidrojen sülfür çökeltisini bu ayıracın 10 ml.si ile işleyin ve sonra şişeyi 60 oC’ ye kadar ısıtın. Kalan kısmı filtre kâğıdın üzerinde tutun, filtre kağıdı önce az bir miktar sıcak ayıraç çözeltisi ile ve sonra biraz sıcak su ile yıkanmalıdır. Tüm filtrelenmiş maddeleri ve yıkama sıvısını kalay tayini için saklayın.

3. Filtre kâğıdında kalanları behere koyun ve üstüne 10 ml su ile 10 ml sülfürik asit ekleyin. Sülfür gazı çıkışı bitene kadar çözeltiyi kaynatın, sonra soğutun, daha sonra bakır kaplamada anlatıldığı şekilde asitli bakır yöntemini kullanarak çözeltideki bakırı analiz edin.
KALAY İÇERİĞİ:

1. Sodyum sülfür işlemindeki filtrelenmiş madde 10 ml derişik hidroklorik asit ile kaynatılır ve daha sonra kalay kaplama banyolarında anlatıldığı gibi titre edilir.
STANATLI SİYANÜR BANYOSU

Bu banyo tavsiye edilir çünkü çok iyi renkte, parlak kaplamalar verir ve bu kaplama direkt olarak demir üzerine kaplanabilir (asitli oksalat banyosu daldırma ile demir üzerine kaplamalar verir ve demir üzerine ilk önce bakır uygulanır sonra oksalat banyosunda bronz kaplama yapılır). Dahası çok iyi bir dağılma gücü vardır.

REÇETE #1:

Potasyum stanat . . . . . . . . . . . . 170,10 gram
Bakır siyanür . . . . . . . . . . . . . 141,75 gram
Potasyum siyanür. . . . . . . . . . . . 241 gram
Potasyum hidroksit. . . . . . . . . . . 56,70 gram
Su. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3,79 lt

BANYO KOŞULLARI: Çalışma sıcaklığı: 65,6 °C. pH: 13,5. Katot akım yoğunluğu: 1,61 – 4,3 A/dm2. Düzgün sonuçlar için hafif karıştırma gereklidir. Daha güçlü karıştırmalar ile daha yüksek akım yoğunlukları kullanılabilir.

TANK: Çelik, kauçuk astarlı çelik, polietilen, polipropilen.
ANOT TAZELENMESİ: Bu tür yüksek alkali çözeltilerinde sıradan bronz anotları banyoyu tazelemek için tatmin edici biçimde aşınmazlar buna rağmen aşınma, çözeltide klorür iyonları bulunması durumunda fena olmayacaktır (Not: eğer vaktiniz varsa bu iyi bir araştırma konusu olacaktır). Dolayısıyla az önce tanımlanan çift anot sistemini ya da çözünmeyen anot sistemini kullanabilirsiniz. Eğer çift anot sistemini kullanacaksanız, kalay anotlardaki film oluşumunun gerektiği gibi olmasına dikkat ediniz, aksi takdirde tatmin etmeyen süngerimsi kalay kaplamalar oluşacaktır. Görülecektir ki 4,5 ila 5 voltluk bir gerilim, uygun bir çalışma sağlayacaktır, aynı zamanda bakır anotları üzerinde uygulanan 3,5 - 4 voltluk bir gerilim bakır anotlarının uyguna çalışmasına imkan sağlar (Kalay kaplama başlığı altındaki anotlar üzerine ince kaplama oluşturma konusuna bakınız). Uygun kaplama oluşumunu garantilemek için, malzemeyi tankın içinde, sadece kalay anot devresi çalışırken bırakın, böylece maksimum akım geçişi sağlanır.

Gerilimin yükseldiği ve akımın düştüğü anda anotlar üzerinde doğru şekilde kaplama yapılacaktır. Uygun çalışma gerilimine inildiğinde bakır anotları açın ve uygun katot akım yoğunluğuna ulaşıncaya kadar iki taraftaki gerilimi tekrar ayarlayın. Eğer gerekirse, bu işlem etkisini gösterene kadar anot ekleyin veya çıkartın. Bu işlem bu haliyle bakıldığında çok uzun görünmektedir ancak deneyerek tecrübe kazandığınızda ne kadar ekleyeceğinizi ya da çıkaracağınızı öğrenirsiniz ve kısa sürede banyonuzu ayarlayabilirsiniz.

Bu durumda çözünmeyen anot sistemini paslanmaz çelik anotlar ile uyguladığınızda, muhteşem sonuçlar elde edersiniz ancak diğerine göre oldukça pahalıya gelecektir. Yüksek derecede kostik çözelti tarafından etkilenebilecek gözenekli kaplar kullanmak yerine ince bakır tüpleri tazeleme tanklarında katot olarak kullanın ve akım açıkken tüplerden soğuk su geçirin. Akım yeterince yükseldiğinde katot verimi sıfıra kadar düşecektir ve sadece hidrojen ayrılacaktır, bunun sonucunda çözelti tazeleme tanklarında kalay ve bakır açısından zenginleşir. Aşağıda sisteme dair bir diyagram verilmiştir.

Son alternatif metot çözeltiyi bakır anotlarla çalıştırmak ve gerektiği gibi stanat derişimi eklemektir. Pek çok işlemde bu, gereksiz harcamaları önlemek ve gereksiz işlemlerden kurtulmak için en iyi yoldur.

Banyoya 45 gr/lt civarında sodyum potasyum tartarat (KHaC4H4O6.4H2O) ekleyebilirsiniz. Bu bronz anotların aşınmasını büyük ölçüde kolaylaştırır.

Başka bir varyasyon bakır anotları ile çalıştırmak ve bir önceki sayfada gösterildiği gibi kalayı bir tazeleme tankıyla uygulamaktır. Amiyane tabiriyle “kedinin postunu yüzmek için pek çok yol vardır” ve bu elektrokaplamada da geçerlidir!

REÇETE #2: (Daha ucuzdur, ama daha düşük akım yoğunluğu aralığı)

Sodyum stanat. . . . . . . . . . . . . 141,7 gram
Bakır siyanür. . . . . . . . . . . . . 134,6 gram
Sodyum siyanür . . . . . . . . . . . . 212,6 gram
Sodyum hidroksit . . . . . . . . . . . 42,5 gram
Su . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3,79 lt

Bu banyoyu öncekindeki gibi 13,5 pH seviyesinde çalıştırın. Katot akım yoğunluğu bir şekilde daha düşük olacaktır, 1,61 – 2,69 A/dm2 kullanılarak hafif bir karıştırma yapılmalıdır.

KONTROL: İzlenmesi gereken kritik faktörler pH, serbest siyanür ve stanit oluşumudur.

pH: pH kolorimetrik 13’ün üzerinde tutulmalıdır. Eğer pH bu değerin altına düşerse, kaplamalar soluk hatta neredeyse beyaz olacaktır. pH’ı kâğıtlarla ölçerek düzenli olarak kontrol edin. Arttırmak için kostik ekleyin.

SERBEST SİYANÜR: Sodyum banyoları için serbest siyanürü 11,23 - 18,72 gr/lt arasında tutun. Bakırdaki gibi serbest siyanür içinde standart testleri uygulayın. Potasyum ile serbest siyanürü 2-2.5 arasında tutun.

STANİT: Stanat kalay banyolarındaki gibi, gözenekli kaplamalara sebep olan stanit, uygunsuz çalışmadan ya da tabaka çatlamasından dolayı ortaya çıkabilir. Bu ortaya çıktığında bileceksiniz ki bunun nedeni plakanın pürüzlü oluşudur. Staniti tekrar stanata çevirmek için tekrar oksitleyin, bu eklemeyi, banyonun sodyum tuzlarıyla mı yoksa potasyum tuzlarıyla mı (sodyum peroksit veya potasyum peroksit) hazırlandığına dikkat ederek yapın: 1,05 gr/lt olarak eklenmelidir. Aslında banyo ilk hazırlandığında, staniti stanata oksitlemek için gereken miktarda peroksit kullanmak akıllıca olur. BU PEROKSİTLERLE ÇALIŞIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN – HERHANGİ BİR YANICI MADDE İLE TEMAS ETTİKLERİNDE YANGIN ÇIKARIRLAR!
BAKIR METALİ: Bunu saf metal halde 22,47 – 26,2 gr/lt civarında tutun.

KALAY METALİ: 15 – 21 gr/lt civarında tutun.

KOSTİK: Sodyum için 11,23 – 22,47 gr/lt, potasyum için 15 – 30 gr/lt.

METAL KAPLAMA: Yukarıda verilen çalışma koşullarında, bronz kaplama, kalayın %10 ila %20’sini analiz edecektir.

DOLAP KAPLAMA: Dolap kaplama için Reçete #1’in içine tartarat ekleyerek kullanabilirsiniz. Bu amaç için yukarıda verilen iki metottan herhangi birini kullanarak tazelenmiş kalay ve bakır anotlar kullanmak en iyisidir, aynı zamanda bronz anotlar kullanmakta mümkündür. Dolap üzerine 10-12 volt gerilim uygulayın.
KÖTÜ BRONZ KAPLAMALARIN SÖKÜLMESİ

Eğer kaplama pirinçse, pirinç kaplamada anlatıldığı gibi sökebilirsiniz.

Eğer kaplama gerçek bronzsa, kaplamayı demir veya çelik üzerinden 7,5 gr/lt sodyum klorür eklenmiş, ters akımlı bir alkali çelik temizleyiciyle sökün. 6 volt kullanın ve pH seviyesinin en az 13,5 olduğundan emin olun.

Alternatif olarak, demir veya çelik üzerinden kaplamayı sökmek için konsantre nitrik asit kullanın, ancak su ile seyreltmeden uzak durun, çünkü seyreltirseniz çelik üzerinde karıncalanma oluşmasına neden olursunuz.

ÜÇLÜ BRONZLAR

Piyasada bronz alaşım kaplayan, markalı çözeltiler satılmaktadır ve bu çözeltilerle bakır, çinko ve kalay alaşımları elde kaplayabilirsiniz. Bunlar renk olarak beyazdan altın sarısı bronza kadar sıralanmaktadır, ve çok büyük bir ticari başarı kazanmamışlardır.
Yüzeyişlemleri.com dan alıntır

2 yorum:

  1. bronz zili nerede renkli kaplatabilirim..
    ali inan
    532 4262435
    ali.inan@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. Şimdi tam olarak kuyumculukta bronz suyu yapımı 1 lt yapmak için ne ölçek ve hangi karışımlar gerekli renk verici madde saf bakır mi olmalı yaldız suyu gibi mi yapilmali

    YanıtlaSil