SİYAH KROM#

SİYAH KROM#



Siyah krom öncelikli olarak, orduda ve optik donanımlarda yansıtıcı olmayan kaplamalar yapmak için kullanılır. Ayrıca, sıradan nikel kaplamaları aşınmaya karşı dirençli hale getirmek amaçlı kullanımı da bulunmaktadır. Bazen, bazı özel durumlarda, ebada bağlı olan ve daha sonra üzerine siyah krom parlak kaplama yapılan sert krom kaplanmış parçayı cilalamak için de kullanılır. Çoğu tescilli siyah krom kaplama çözeltisi, yirmi beş yıldan daha uzun süre önceki literatürde bahsedilen asetik asit içeren kromik asit çözeltilere dayanır. Çözelti aşağıdaki birleşime sahiptir:



SİYAH KROM BANYOSU(1)



Kromik asit .......................... 269,6 gr/lt

Asetik asit .......................... 217,2 gr/lt

Baryum asetat......................... 7,5 gr/lt

Su.................................... 3,79 lt

Çalışma sıcaklığı..................... 35°C-43,3°C

Akım Yoğunluğu........................ 4,3-9,7 A/dm2



Bu reçeteyle ilgili dikkate değer şey, sülfat iyonlarının mevcudiyetinin tabu olmasıdır. Neden? Baryum sülfat aslında suda çözünemez. Sülfat iyonları, baryum sülfatın çözeltinin dışında çökelmesine neden olacaktır.



Birkaç avantajı olduğu iddia edilen bir başka siyah krom reçetesi de aşağıda verilmiştir:



GRAHAM’IN SİYAH KROMU* (2)



Kromik asit...........................247 gr/lt

Fluosilisik asit...................... 0,247 gr/lt

Çalışma sıcaklığı..................... 26,7°C-35°C

Akım Yoğunluğu........................ 16-48 A/dm2



Tescilli siyah krom çözeltilerinin genellikle iyi iş çıkaracağını ve bunları kontrol etmenin daha kolay olduğunu göreceksiniz. Bu kadar yeter.



Temel metal yüzeyi oksitlenmemiş olduğundan dolayı, siyah nikel ve siyah krom doğru renklendirme yöntemleri değillerdir. Ancak, renkli cila üretirler ve bu yüzden burada bahsedilmektedirler. Ayrıca, alüminyum ve magnezyumu oksitleyerek ve daha sonra bu şekilde üretilen gözenekli oksidi boyayarak tam gök kuşağı renkleri üretilebilir. Bu yöntemler 15. derste anotlama başlığı altında ele alınacaktır. Şimdi boya ve lak filmlerine geçmeliyiz.



# Bu kaplamalar ortalama %70-75 krom ve % 30-25 oksit içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder