Manuel (El ile) Polisaj Nasıl Yapılmalıdır?

MANUEL (EL İLE) POLİSAJ NASIL YAPILIR?


Polisaj manuel, otomatik ya da mekanik olarak yapılabilir. Çoğu kaplama dükkanında polisaj elle yapılır. Tekerlek belirli hızda döner. Polisajlanacak parça elle kontrol ettiğiniz dönen tekere sürtülmek suretiyle Şekil 8’ de de görüldüğü gibi yüzey aşındırmaya tabi tutulur. Bu işlem aşındırıcıyla kaplanmış şeritle yapılır. (Şekil 9) Şerit daha hızlıdır ve bugün bu metod tercih edilmektedir.


Polisaj için kullanılan aşındırıcılar ya tekerlek üzerine ya da şerit üzerine yapıştırılırlar. Değişik yapıştırma teknikleri vardır. Sayfa 5’ te de açıklandığı gibi polisajda bir dizi tanecik kullanılır. Mümkün olan en az sayıda tanecik çeşidi kullanılarak istenilen polisaj kalitesine ulaşmak çok önemlidir. Çünkü bu polisaj işçiliğini azaltacak bir faktördür. Aynı zamanda maliyeti de etkiler. Mesela demir bir kalıbın polisajında, aşındırıcıyı tutturmak için yapıştırıcı kullanılır. Önce 60 numara toz sonra sırasıyla 80 numara toz, 120 numara toz, 150 numara toz ve son olarak 180 numara toz yapıştırılan tekerlekle kullanılır. 5 işlemden geçirilmiş olur. 60 numaradan 180 numaraya onar onar da ulaşabilirsiniz. O zaman 13 ayrı işçilik yapılmış olur. Zamk yerine silikon yapıştırıcı kullanılırsa operatör aynı neticeyi 80 # , 120 # , ve 180 # tozları kullanarak ta elde edebilirsiniz. Şimdi ise 3 işçilik yapılmıştır. İşçilikten, zamandan ve maliyettin %40 tasarruf sağlanmıştır.

DENEY 1 :

1 . Yaklaşık 5 cm. genişliğinde ve 15 cm. uzunluğunda (başka ebatlarda da olabilir) bir parça metal alın. Bu metal levhayı enine çizerek ortadan iki eşit parçaya bölün.

2 . Daha sonra boylamasına iki bölecek şekilde çizin, çiziği fazla derin yapmayın. Levhanın arkasına bu iki parçayı 1 ve 2 olarak numara verin.

3. Bir parça zımpara kağıdı alın ve bu kağıdı düzgün bir tahta parçasına sarın (Şekil 10). Zımpara sarılmış bu tahtayla metal plakanın 1. bölümünü zımparalayın (zımpara numarası en az plakaya çizilen çizik derinliği kadar olmalıdır). Çizgi kaybolana dek ovalayın.

4. Şimdi tahta üzerindeki zımpara kağıdıyla çizikler daha az belirgin olana dek çizikle aynı doğrultuda zımparalayın. F veya FF hassasiyetindeki zımparaya ulaşana kadar bir sonraki zımparayı kullanarak devam edin. Son adıma gelene kadar 6 ya da 7 ölçüde kağıt kullanılması gerekebilir.

5. Şimdi metalin 2. bölümünde şu yöntemi takip edin : Aynı ebat zımpara ve ovalama aracıyla başlayın. Yüzey eşit şekilde çizilene dek uygulayın ve orijinal bir çizik görünümü elde edin. Yüzeyi bir bezle temizleyen ve ardından daha ufak bir zımpara kağıdı kullanın. Yüzeyi son yapılan ovalama yönüyle aynı açıyla ovun. Bu yöntemi F veya FF hassaslığında zımpara kağıdına ulaşana kadar uygulayın. Eğer işlemi doğru şekilde uygulamışsanız 2. kısımda yüzeyin çok daha iyi olduğunu göreceksiniz ve sonuca ulaşmak için gereken aşamaların sadece yarısını kullanmanız kafi gelecektir

Birbiri ardına yapılan polisaj işlemlerinin bir önceki polisajın yönüyle 90° açı yapacak biçimde (dik doğrultuda) uygulanmasının neden daha iyi sonuç verdiği sorusu akla gelebilir. Bu alandaki araştırmalar henüz tamamlanamadığı için bilimsel bir cevap vermek henüz mümkün değildir fakat, Şekil 11’ den de gördüğünüz gibi bir önceki aşındırmayla aynı yönde uygulanacak daha hassas aşındırma işleminde aşındırıcı parçaların çoğu doğru şekilde iş göremeyeceklerdir. Öte yandan dik açılı polisaj yaptığınızda ise birim uzunlukta daha fazla kesme yapmış olursunuz.



Bir önceki paragraf ve deneyden polisajda önemli olan bazı faktörleri fark etmişsinizdir. Bunu polisaj uygulamasında deneyerek pratikte de tecrübe edebilirsiniz. Polisajda hızlı ve iyi netice almak için bilgilerinizi deneyerek kendinizi sınayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder