Sayfalar

Polisaj tezgahının kurulması nasıl yapılmalıdır?

POLİSAJ TEZGAHININ KURULMASI



Küçük polisaj ve cilalama fabrikalarında polisaj tezgahının yerleştirilirken unutulmaması gereken birkaç nokta vardır.

1 ) Verimli bir aydınlatma olmalıdır (Gün ışığı veya yapay ışık). Bu sayede gün boyunca ne iş yaptığınızı görebilirsiniz.

2 ) Uygun bir havalandırma olmalıdır, kastedilen başlık ve kanaldır. Toz ve kir polisaj işleminden uzaklaştırılmalıdır. Uygun polisaj havalandırma oranları Tablo 4’ te mevcuttur. Bu şekilde yasal gereklilikler ve uygun çalışma ortamı sağlanır.



TABLO 4 : TEKERLEK EBATLARI





Maksimum Çap Maksimum Yüzey kalınlığı Havalandırma hacmi



9 inç (22,9 cm) 2 inç (5 cm) 300 m³ / dak.

16 inç (40,6 cm) 3 inç (7,5 cm) 500 m³ / dak.

19 inç (48,2 cm) 4 inç (10 cm) 620 m³ / dak.

24 inç (61 cm) 5 inç (12,5 cm) 740 m³ / dak.

30 inç (76,2 cm) 6 inç (15 cm) 1040 m³ / dak.





Gerçekten havalandırma hızının doğru olduğundan emin olun. Polisaj tekerleğinin etrafındaki tozlu havanın doğru şekilde ortamdan uzaklaştırılması önemlidir. Çünkü küçük polisaj parçacıklarının nefes bölgesine ulaşımı engellenir. 13 m’ dan büyük parçacıklar zarar vermemesine karşın 13 m’ dan küçük parçacıklar zaman içinde ciğerler için tehlikeli olmaktadır. Polisaj ve kullanılan polisaj yağı tehlikeye yol açmaktadır. Çünkü küçük parçacıkların solunması mümkündür. Eğer polisaj geri çekme (egzoz) sisteminde verimli çalışma konusunda bir problem varsa maske veya Deney 2’ de önerilen maskeler giyilmelidir. Eğer problem varsa Endüstriyel Sağlık yetkililerine kontrol ettirilmelidir.

3 ) Eğer mümkünse polisaj işlemlerini kaplama işlemlerinden ayırın. Aynı bir ada veya tamamen uzak tutma şeklinde olabilir.

Sabit tezgah hızından dolayı mevcut kalınan bir durumda alınmalıdır. Ve belli tekerlek yüzey hızı sağlayacak biçimde tekerlek çaplar kullanılmalıdır. Tezgah hızlarını gösteren Şekil 15’ te görüldüğü gibi iki veya üç değişik hız vardır. Tabloyu kullanarak tezgahınızın RPM’ si üzerinde bir cetvel veya düz uç yerleştirilir ve düz çizgiden tekerlek yüzey hızına geçip işlemi yapın, çalıştırın. Diagonal çizgilerin kesişimi istenen yüzey hızını verecek tekerlek çapını verir.





Grafikten tekerlekle ilgili tüm problemler çözülebilir. Dönme hızı 3000 RPM olan bir polisaj motorunda 8’’ çapındaki tekerin yüzey hızının kesikli çizgiyi kullanarak bulabilirsiniz. Teker çapını gösteren doğru üzerindeki 8 inç noktası ile mil dönme hızında ki 3000 RPM’ yi birleştirin. Meydana gelen doğruyu uzattığınızda teker dönme hızı eksenine kesiştirdiğimizde bulduğumuz nokta 6300 ft/dakika olur.

POLİSAJ KEÇESİ NASIL SEÇİLİR

Tecrübeli olsanız da olmasanız da polisaj keçesi imalatçıların tüm polisaj işlemleri için dikkate alın. Bununla birlikte polisaj keçelerinin çeşitleri ve yapıları ile ilgili biraz bilgi edinmek akıllıca olur. Bu sayede işinizle ilgili en iyi seçimi yapma sorunu değildir.

Belirli bir iş için polisaj keçesi seçiminde keçe ebatları önem arz etmektedir.

(1) Keçenin ortasındaki delik çapı ile kullanacağınız polisaj motorunun mil çapı uyumlu olmalıdır. Aksi taktirde keçeyi kolaylıkla takıp çıkaramayız. Keçe deliği çok büyükse, keçe mil üzerinde hareket edecek ve merkezlenmeyip sallanacaktır. Bu şekilde takılan keçeler gürültü yapar ve zayıf polisaj neticeleri verirler. İmalatçıdan keçe siparişi verilirken, doğru mil çeşidi ve çapını belirtin. Keçe deliği gereğinden küçük delindiyse, deliği büyütmek için tekrar masraf yapmanıza gerek yoktur.

(2) Keçe çapı işinizle ve motorunuzla uyumlu olmalıdır. Büyük çaptaki keçe size sadece yüksek yüzey hızı vermekle kalmaz Polisajlanacak parçaya daha fazla temas alanı da verir. 6 inç’ lik keçenin çevresi 18,84 inç’ tir. 12 inç’ lik keçenin çevresi 37,7 inç’ tir. Eğer her ikisinin de keçe genişliği 1 inç ise biri diğerinin iki katı yüzey alana sahip keçeniz var demektir. Keçe daha soğuk çalışır. Tıkanma ve sır tabakası oluşturmaz. Diğer yandan, keçe ebatını fazla büyütemezsiniz çünkü, büyük keçe polisaj motorunun miline zarar verebilir ve aşırı yüklenme polisaj motorunun yıkılmasına sebep olabilir. Dahası, büyük keçeler polisajlanacak parça için büyük ihtimalle kullanışlı olmayacaktır

İşiniz için uygun olan en büyük ebattaki keçeyi göz önünde bulunmaksızın bir başka keçe alırsanız boşuna zaman ve işçilik harcamış olursunuz. Aşınmayla çapı azalan keçenin kesme gücünün tekrar eski haline gelmesi için motor hızı arttırılır. Çapın azalmasıyla birlikte kesme verimi temas alanının azalmasına bağlı olarak düşer.

(3) Polisaj motoruna ve yapılan işe göre keçe genişliği mümkün olduğu kadar geniş olmalıdır. Daha geniş keçe daha fazla çalışma alanı demektir. Verilen bir işe göre geniş keçe kullanılırsa daha az sayıda keçe sarma işlemi yapılır. Bu iki yol da işçiliği azaltır. Dar keçe kullanırsanız, daha fazla yüklenir ve aşınma hızı da artmış olur. Aynı zamanda paragraf 2’ de belirtildiği gibi işçilik zamanı da artmış olur. Diğer yandan fazla geniş keçe de aşırı yüklenmeye sebep olur yada el ile işçilik için uygun olmaz.

(4) Şekilli nesnelerin polisajında mümkün olduğunca uygun şekilli keçe kullanın. Polisaj keçesi imalatçıları keçeleri şekillendirebilirler. Mesela, Şekil 16’ da görülen bir nesne polisajlanacak olsun. Şekillendirilmiş keçeyle nesneyi bir işlemde polisajını yapabiliriz. Zaman ve masraftan kazanmış oluruz. Polisaj yapmak istemiş olduğunuz parçayı keçe imalatçısını göstermelisiniz. Eğer parçaya göre keçe yapabilecekse polisajda zaman ve maliyeti düşürürsünüz.

Polisaj tekeri pamuk, sisel, keten, keçe, deri, kağıt ve kauçuktan yapılabilir. Polisaj tekerinin yapıldığı malzeme, tekerin yoğunluğunu belirler. Yoğunluk terminoloyik olarak tekerin esneklik ve sertliğiyle ilgilidir. Tekerler birbirine yapıştırılmış birim disklerden oluşturulur.





Kumaş yada deri diskleri aksi taktirde gevşek olabilir. Mile takıldıktan sonra somunla sıkıştırılırlar. Bu diskler Şekil 17’ de görüldüğü gibi birbirine bağlanır yada yapıştırılırlar. Çap küçüldükçe disklerin birbirinden ayrılmaması için kapalı dikiş tekniği kullanılır. Bir başka teker hazırlama tekniği daha çok kullanılan ve satılandır. Metal tekerlek göbeği üzerine metal plakalar üzerinde arasında çadır bezi yada deri parçacıklarının sıkıştırılmasıyla yapılır. (Şekil 18).

Sıkıştırılmış teker (Şekil 17) yapıştırıcı kullanılmamış düzgün bir yüzey sağlar. Disk tekerleklerde ise diskler birbirine yapıştırılmış yada zamklanmıştır. Dolayısıyla düzgün bir yüzey sağlayamazlar. Yapıştırıcı noktasına yaklaştığınızda, ki bu olur, tekerde çizgileme olabilir.





PG yada yaprak teker olarak adlandırılan yeni bir tip teker vardır. Aşındırıcı bez ya da kağıtların yapraklar şeklinde teker etrafına monte edilmesiyle oluşur. Farklı parçacık ebatlı tekerleklerle yüzey işlemler yapılır. Bunların avantajı aşıran yaprak kısalırken yeni tozla karşılaşılır. Böylece aynı teker çok uzun kullanılabilir. Bu tekerleklere ne yeniden toz yapıştırmak ne de oluşan tozu kazımak gerekir.7





“Hava soğutmalı’’ ya da “Hava akışlı” tekerlerin (Şekil 20) bir çok avantajı vardır. Yapraklar arasındaki hava merkez kaç kuvvetinin etkisiyle soğutma görevini sağlar. Bir diğer avantajı ise yaprakları 45° lik açı oluşturabilmesidir. Bununla birlikte, havalandırmasız (tam disk) tekerlekler daha iyi olabilir. Havalandırmalı tekerlekler hafif polisaj işleri için uygun olmaz. Polisajcının ellerine daha fazla zarar verebilir.





Polisaj tekerlekleri yoğunluklarına göre ayrılırlar. Ekstra veya sünger yumuşaktan orta, ekstra ya da çok sertliğe kadar vardır. Farklı üreticilerin tekerlekleri arasında farklılıklar olabilir. Bununla birlikte aynı üreticiden her zaman aynı yoğunluklu tekerlek elde edebilirsiniz.



NEDEN ÖZEL BİR POLİSAJ KEÇESİ?

Polisaj ve parlatma bilgi grafiğinde tekerlek tipi ve hızları belirtilmiştir. Buradan kabaca da olsa neden polisaj ve parlatma keçelerinin farklı tiplerde olduğunu anlayabilirsiniz.



1. Belirli bir iş için polisaj keçesi seçerken, sert tekerin daha hızlı kestiği unutulmamalı.

2. Toleranslı yerlerde sert tekerlek kullanılır.

3. Kaba keçeler ölü hale getirilmedikçe, hassas işlerde kullanılmaz.

4. Disk yada yumuşak tekerlekler sıkıştırılmış tekerleklerden daha esnektirler. Bu yüzden düz olmayan yüzeylerde iyidirler.

5. Sıkıştırılmış tekerleklerin işe dağılımı daha düzgündür. Bu yüzden daha az damar oluşur. Bununla birlikte disk tekerlelere göre daha pahalıdırlar.

6. Tüm bölümleri dikişli olmayan disk tekerleklerin balans edilmesi daha zordur (ucuz diskler diskin bazı kısımlarına paçavra bezlerin dikilmesiyle yapılır, bazı yerlerde tam disk şeklini almaz). Balans edilmiş tekerlekler en iyi sonucu verir.

7. Kenar veya köşelerde düzgünlüğün sağlanacağı yerlerde, sert keçeler ve özellikle de sıkı tekerlekler en iyi sonucu verir.

Çıkartılan bu sonuçlardan belirli bir iş için ideal teker ya da keçenin seçimi hakkında fikir edinebilirsiniz. Kendi deneyimlerinizden ve keçe üreticilerinden alacağınız bilgilerle işiniz için ihtiyacınız olan en iyi keçeyi öğrenebilirsiniz. Doğru keçe seçimi için keçeyi temiz ettiğiniz satıcıya aklınızdaki soruları sormaktan çekinmeyin.



BAĞLAYICI MADDENİN SEÇİMİ

Aşındırıcı fazları keçe yüzeyine yapıştırmak için kullanılan iki tip bağlayıcı vardır. Bunlar tutkal ve silikon bazlı yapışkandır. Bağlayıcı seçiminde aşağıdaki gerçekleri göz önünde bulundurmalısınız.



1. İyi sonuç elde etmek için tutkal yüzeye uygun sıcaklıkta ve dikkatlice uygulanmalıdır.

2. Silikon bazlı yapıştırıcı oda sıcaklığında hassasça uygulanmalıdır.

3. Kaba ve hızlı polisaj işlemleri için silikon bazlı yapıştırıcılar uygundur.

4. Tutkal ise iyi ve yavaş parlatma işlemleri için uygundur.

5. Yüksek tekerlek hızlarında silikat çimento kullanılabilir. Yüksek sıcaklıklarda bu çimento kırılmaz ve ayrışmaz.

6. Tutkal çimentodan daha fazla esneklik vardır.

7. Genel olarak tutkal tüm amaçlarda en iyi aşındırıcı tanecikler kadar etkili kullanılabilir.



Silikat ve diğer sentetik çimentolar ticari mallardır ve üretici veya satıcılarından tedarik edilmesi kullanılması en iyidir.

Tutkal (zamk) kullanarak polisaj tekerleği hazırlanması için dikkatle uygulanması gereken yol aşağıda verilmiştir. Bu tekerleğin hazırlanıp kurulması çok sık kullanılan bir yöntem değildir, yine de nasıl yapıldığının bilinmesinde fayda vardır.





TUTKAL KULLANARAK POLİSAJ TEKERİ HAZIRLANMASI

Geçmişte tutkallar hayvan derisi ile polisaj tekeri hazırlanmasında kullanılırdı. Deri tutkalları hala kullanılmaktadır ama günümüzde yerini ticari yapıştırıcılar almaktadır. Ticari yapıştırıcıların tutkala göre bazı avantajları vardır: Bunlar oda sıcaklığında kullanılabilir, özel bir hazırlık gerektirmez ve kullanımı kolaydır.

Hayvan derisi için kullanılan tutkalları uygularken aşağıdaki genel yöntem takip edilmelidir. Deri tutkalları parça halinde, ince veya toz olarak en sonda verilen üretici firmalardan temin edilebilir. Uygulamada kolaylık ve çabukluk için toz hali en uygundur.

Bir tane tutkal kabı, termometre, birkaç tutkal fırçası ve temiz bir tahta küreğe ihtiyacınız olacaktır. Tutkal kabı ısıyı kontrol edebileceğiniz ve ısıtabileceğiniz bir kap olmalıdır. Tablo 5 uygun değişik boyutlardaki aşındırıcı tozlar için tutkal hazırlarken kullanacağınız toz tutkal ve su miktarlarını göstermektedir.

Bir terazi ve dereceli kap kullanarak istediğiniz konsantrasyonda tutkal hazırlayabilirsiniz. Mesela #150 lik aşındırıcı tanecikler için tutkal hazırlarken toz tutkaldan 1 lb. tartıp tutkal kabına koyun. Sonra da kaba 46 fl.oz. su ekleyin (32 fl.oz. bir kuart olduğundan, yaklaşık 1,5 kuart olacaktır).





TABLO 5

POLİSAJ KEÇESİNİ HAZIRLARKEN KULLANILAN TUTKAL KONSANTRASYONLARI



Tanecik Boyutu (#) Kuru Tutkal Su miktarı (lb.) / Su (fl.oz.)

(Ağırlıkça %) Tutkal miktarı (lb.)

30 – 40 %45 1,22 18,7

40 – 50 %40 1,50 23,0

60 – 70 %35 1,86 28,5

80 – 90 %33 2,00 30,7

120 %30 2,30 35,5

150 %25 3,00 46,0

180 ve daha ince %18 4,50 69,0



Tutkal çözeltisinin gerekli olan miktarda hazırlanması daha iyi olur. Uzun süreli ısıtma ve tutkalın sıvı olarak saklanması sertliğinin, sağlamlığının bozulmasına neden olur. Buna bağlı olarak az miktarda çözeltiye ihtiyacı varsa daha az malzeme kullanılmalıdır. Bundan eğer ¼ lb. tutkal alırsanız 46/4 veya 11 ½ fl.oz suya ihtiyaç duyarsınız



TUTKAL KARIŞIMININ HAZIRLANMASI

1. Tutkalı tartın ve temiz tutkal kabına koyun.
2. Gerekli miktarda soğuk su ekleyin. Temiz kürekle karıştırın.
3. Tutkalın su içinde 2 saat boyunca ıslanmasını sağlayın (Sadece toz tutkal için, diğer tiplerde daha uzun süre). Kabın kapalı olmasına dikkat edin.
4. Kontrollü ısıtıcı ile kapaklı tutkal kabını 60-65 °C’ ye kadar ısıtın. Kürek ile zaman zaman karıştırın. Sıcaklığı kontrol edin.
5. Tutkal istenen sıcaklığa ulaştığı zaman kullanıma hazırdır.



TUTKAL UYGULARKEN HATIRLANMASI GEREKEN BAZI HUSUSLAR



1. Kullanımdan önce her zaman tutkal kabı ve fırçayı temiz tutun. Bakteri oluşabilir ve tutkalın sertliğini, sağlamlığını bozabilir.

2. Sıcaklığı düzenli tutun. 65 °C’ den fazla ısıtmayın.

3. Tutkalı uzun zaman sıvı halde tutmayın.



POLİSAJ TEKERİ NASIL KULLANILIR?

1. Polisaj tekeri doğru ayarda olmalı ve yüzeyi sünger taşı ya da bir parça zımpara kağıdı ile düzeltilmelidir.
2. 30-40 °C derece aralığına kadar ılıtın. Bu işlem radyatörle veya herhangi uygun bir yerde yapılabilir.
3. İnce tutkal çözeltisiyle fırçalayın. Elden geldiğince düzgün yapın. Buna tutkal kaplama denir.
4. Tutkalı kurumaya bırakın ve zımpara taşını tekrar kullanın. Aynı yöntemi tekrar kullanın.
5. Şimdi parça aşındırıcı toz uygulamasına hazır hale gelmiştir (üretici firmalardan sağlanır). Tanecikler 30 ila 40 °C sıcaklık aralığında olmalıdır. Tekerlek uygun şekilde monte edilmelidir. Kolay dönmesi için iki destekleyici uygundur.
6. Zaman kaybetmeden fırça ile kalın bir kaplama yapın. Tekerlek dönerken tutkal çözeltisini yedirin. Boş alan bırakmayın.
7. Tekeri taneciklerin içinden geçirin ve hızlıca döndürün. Bu şekilde metal yüzey düzenli olarak tanecikle kaplanmış olur. Yukarıdan biraz basınç uygulayarak ve ileriye doğru hareket ettirerek en azından bir kez tüm yüzeye uygulayın.
8. Tekere tanecikleri ve tutkalı uygulayın (15 ila 30 dakika – daha küçük tanecikler için daha kısa zaman) ve tekrarlayın. İkinci kaplamayı yapın. Tutkal ile ve ikinci tanecik tabakasındaki rulo oluşturun. 30 dakikadan fazla beklemeyin ki tutkalın yapışma özelliği gitmesin.
9. Kullanım için tekerleği 25 ila 30 °C derecede kurutun. Sıcaklık daha fazla olmasın, en az 36 saati 48 saat ise en iyisidir. Bağıl nem ise yaklaşık %50 olmalıdır.


TEKERİN ÇATLAMASI


Uygun zaman tekerin kurumasından sonra kullanıma hazırdır. Ama kullanmadan önce çatlatılması ya da kırılması gerekiri tekerin üstü çok serttir. Tekeri çatlatmak için sert yüzeyinde tutun. 4 cm. çapında bir boruyu tekerlek aksına 45 ° açı yapacak biçimde hafifçe teker yüzeyine çarpın. Tekerlekte paralel çatlaklar oluşana kadar devam edin. Şimdi de ters istikamette yapın. Tekerleğiniz şimdi polisaj işinde kullanıma hazırdır.


POLİSAJ TEKERİNİN SEÇİLMESİ


Polisajda en yaygın kullanılan tekerlek kumaştan, özellikle muslinden yapılanıdır (pamuk-polyester karışımı sadece pamuklu kumaştan yapılmış parlatıcıya göre daha iyi sonuç verir). Parlatıcılar değişik şekillerde dikilir. Katlanmış kumaşlar kullanılır ki hava geçirimi olsun diye. Bu da soğutmayı sağlar. Bu katlar kullanılan bileşenleri daha iyi tutar. Polisajda kullanılan kumaş ebatları (48x48), (64x68), (80x92) ve (86x93) tür. Renklendirme için daha açık dalgaları, kesme için ise daha kapalı dalgaları kullanın. Parlatma seçiminde kendi deneyimleriniz ve üretici firmaların önerileri göz önüne alınmalıdır.


POLİSAJ ODASI İÇİN AŞINDIRICILAR


Polisajda en yaygın kullanılan aşındırıcılar yapan zımpara ve aluminyum oksittir. Bunları üretici firmalardan değişik ölçülerde, uygun kaplarda temin edebilirsiniz. Doğal olarak her bir tedbir alınmalı ki tanecikler birbiriyle karışmasın. Tüm tekneler kullanımdan sonra temizlenmeli, yerler ve masalar taneciklerden temizlenmeli, bu şekilde üzülmek engellenir. Polisajı yapılmış bir işte derin çizik veya yarıklar oluşturacak bir şey olmamalıdır. 8-10 ebattan birini seçebilirsiniz. #60 ila #120 ebadındaki tanecikler kullanılabilir. Beraberinde yağ ile süngertaşı kullanmanız gerekebilir. Polisaj için en yaygın kullanılan bileşen türü Tripoli’ dir (bunlar şerit veya çubuk halindedir, uygulaması ise tekerlek dönerken yapılır). Tripoli değişik ebatlarda gelir ve beyaz elmaz ya da şekilsiz silis olarak da mevcuttur. Tripoli şekilsiz bir silis türüdür. Aynı zamanda Viyana Kireci vardır. Doğal kalsiyum ve magnezyum karbonat da nikel parlatmada kullanılır. Ruj, demir oksit, Crocus diğer bir demir oksit biçimidir ve parlatma amacıyla yağsız bileşenler kullanılır. Her bir üreticinin kendi ebat ve tiplerde bileşenleri mevcuttur ve verilen işlere uygun olarak deneyimler sonucu seçilir

ŞERİT (SONSUZ KAYIŞLI) POLİSAJ

Son yıllarda şerit polisaj en popülerdir. Şekil 20 A’ da görüldüğü gibidir. İş bitmeyen şerit karşısında tutularak yapılır. Şerit tekerlek etrafında gergin şekilde döner. Şerit bazen kasnaklar arasında sabit olarak kullanılabildiği gibi, bazen de düşey ve yarı-esnek bir koruyucunun üzerinden kullanılabilir.

Şerit polisajda en önemli parça temas tekeridir. Tekerlek kalınlığını değiştirerek, sertlik ve yüzey dizaynı ile polisaj kalitesi ve şerit ömrü ayarlanabilir. Temas tekeri genel olarak kauçuk veya kumaştan yapılmıştır. Tablo 5 değişik tip teker ve onların özellikleri ile ilgili bir listedir.


Şeridin malzemesi kumaş olabilir (halı vb. gibi.) Fiberden, sentetik veya deriden yapılmış olabilir. Kağıt olabilir veya reçine emdirilmiş kumaş olabilir. Sertliği sağlamlığı ve dayanıklılığı arttırılmış olarak.

Şerit, bu ve benzeri değişik yöntemlerle hazırlanabilir. Uygun kullanımlar için üretici firmalar tarafından hazırlanmaktadır. Şerit polisajı ile zamandan kazanılmakta ve daha düzenli iş yapılabilmektedir.

Genel olarak ana avantaj ömrünün uzun olması ve geniş aşındırıcı alana sahip olmasıdır. Aşındırıcı taneciklerin soğuması daha kolaydır ve düzgün bir yüzey vardır. Dışbükey yüzeyler, eğer tekerlek dışa dönük değilse, şeridin gevşek bölümüne tutulabilir. Bu teknik içbükey yüzeyler için elverişli değildir.

Şerit tıkandığı zaman tel fırça ile veya dönen şerit giydirme aleti ile temizlenebilir. Eğer şerit sadece yağ ile kirlenmiş ise şerit triklor etilene daldırılmalıdır (Ders 4’ e bakın).

Şerit hızı normalden yaklaşık saniyede 335 cm.dir. İstenirse arttırılabilir veya azaltılabilir. Tekerlekler arası mesafe genelde 305 ila 365 cm.dir.

Şerit polisajda çalışma esnasında teker ile şerit‘ in kombinasyonu önemlidir. Daha sert tekerler daha fazla madde uzaklaştırma için, daha yumuşak tekerler ise daha az madde uzaklaştırmak için kullanılır. Tanecik ebatları seçilir, genel olarak daha geniş tanecik numaraları yumuşak metaller için ve daha küçük tanecik numaraları daha sert metaller için kullanılır.

Şerit polisaj bir şeye çözüm getirmez. Sıklıkla belli ve düzgün işler için parlatma yapacaktır. Dönen teker sivri uçlu parçalar için kullanılabilir. Bu yüzden birçok sivri uçlu parça için polisaj tekeri en iyi polisajı yapmak içindir.

Bazen şerit ve teker polisaj kombinasyonu artan üretim için uygundur. Bazen sadece düzenli teker en iyi sonucu verir. Eğer bu bransa girerseniz metal parlatma işinde deneyimlerinle öğreneceksiniz. Ve sonuçta en iyi parlatma düzenini seçeceksiniz.

Aynı zamanda polisajda tekerlek polisajdan şerit polisaja geçere mümkündür. Tabii taneci ebatları aynı sonucu alabilecek şekilde değişebilir. Örneğin tekerlekte #60 büyüklüğünde tanecik kullanıyorsanız sert şerit için #80 veya #100 kullanmanız gerekebilir.

Pürüzlü parlatma için şerit polisaj daha ucuzdur. Daha düzgün parlatma için tekerle genelde en iyidir.

Şerit polisaja başlama esnasında aklınızda bulunması gereken önemli nokta şudur. Yeni bir şeritle işe başlayacağınız zaman başlangıçta daha fazla uygulayın ki şerit’ in keskinliğini indirgeyesiniz. Kullanılan bir şerit için daha az yağ kullanın. Bu teknik ile düzgün bir polisaj işi başarılır. Otomatik veya el parlatma işindekine eşit sonuç alınır. İyi sonuçlar kutunun başında ve sonunda aynı olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder